S sedemintridesetletno mamico Živo, ki pričakuje že tretjega otročka, sva se nekega lepega poletnega dopoldneva dobili kar pri njej doma, v spalnici. Njena prijateljica Ana zanjo pravi, da je nosečnica s popolno postavo. To pa zato, ker nima odvečnih kilogramov. Krasi jo le napet trebušček.

Živa je že nekaj časa na porodniškem dopustu, saj je njena nosečnost tvegana in bi morala več počivati. Vendar se tega ne drži čisto zares, saj je zelo dejavna nosečnica, ki poleg dveh nadobudnežev in vedno za igro pripravljeno psičko Nobo obvladuje še vsakodnevno kuhanje in pospravljanje po hiši.

Vstopili sva v spalnico na vrhu stopnišča. V njej so bili velika omara, zakonska postelja in okno do tal. Hitro se je preoblekla v tanko svileno haljico v roza odtenku, ki jo je izbrala za to priložnost in perilo s čipkami. Pas na haljici je zavezala v ljubko mašnico. Njeni nežni trakovi so kot slap padali čez trebušček.

Približala se je velikemu oknu. Sončni žarki so jo mehko pobožali po drobnih pegicah na obrazu. Obrnila se je k meni in vprašala: »Kako naj se postavim?«

»Zazri se skozi okno in pobožaj trebušček, kot bi ga hotela objeti z dlanmi,« sem ji odvrnila.

Objela ga je, si poravnala haljico, da je skrila, kar je morala, in se postavila kot prava profesionalka.

»O, poglej brca …« Napeti trebušček, ki je na trenutke spominjal na žogo, je res rahlo vzvalovil.

»Zdaj je pa res že na tesnem, komaj čaka na izstrelitev!« je vzkliknila in se nagajivo zahihitala. Svetli prameni, postriženi na paža, so ji kot neskončni aplavz ob koncu predstave zakrivali in spet odkrivali pegice na obrazu.

Po stopnicah so se zaslišali hitri koraki in udarjanje krempeljčkov ob tla, cop, cop, cop. Najprej je noter pokukal črn smrček, potem pa še dlakasta črno-bela kepa/kepica. Noba. Prišla je pogledat, kaj se tu zgoraj dogaja in ali ima kdo zanjo kaj dobrega. Malo je povohala naokrog in ko je dojela, da v tistem trenutku verjetno ne bo nič iz tega, se je s smrčkom nežno dotaknila trebuščka, kot bi vedela, da bo že zelo kmalu dobila novega družabnika za igro.