Njegova osebnost je pomembna

Počepnite in se mu zazrite globoko v oči. Kakšen je? Je počasen ali igriv, poln energije? Opazujte ga. Ker le tako boste razumeli, kako on vidi svet okoli sebe. Če boste nanj gledali preveč od zgoraj, iz človeške perspektive, boste lahko spregledali tiste trenutke, ki bolj podrobno govorijo zgodbo o njegovi osebnosti.

Da bi posnela kakšne take, res dobre fotografije, sem se dogovorila z Niko Veger, mojstrico ličenja, okoljevarstvenico in navdušeno zapisovalko vsakdanjih lepotnih utrinkov, ki jih objavlja na www.beautyfullblog.si in njeno pol leta staro psičko Aryo. In ta razigrana kosmatinka, me je v hipu začarala.

Hitro sem pripravila svoj fotoaparat, saj se je brez vrvice, že zapodila čez polje.

 

Kadriranje in kako ujeti pravi trenutek

Iz izkušenj vem, da so poleg detajlov: smrčka, lepih okroglih oči, brčic, ušes … najlepše tiste fotografije, na katerih je vidna pasja ali mačja glava in kakšne tri četrtine telesa. Tako dobimo dobro predstavo o detajlih in tudi o njegovi celoti. Fotografije naj bodo posnete tako, da ujamemo zanimiv trenutek med igro, sprehodom, hranjenjem … Najboljše so tiste, ko se skoraj ne zaveda naše prisotnosti, ampak počne tisto, kar recimo psi počnejo, kopljejo luknjo ali pa poskušajo ujeti muho v letu.

In Aryi, ki je drugače prava pudlica, ni bilo nič odveč, pomočiti smrčka v pomrznjeno ivje in malce povohljati za krti. Z Niko sta kasneje razigrano poskakovali po polju, že zato, da bi pregnali mraz, saj je barometer kazal pod ničlo.

 

Prava svetloba

Vedno je bilo in bo držalo to, da so fotografije najboljše, če uporabljamo naravno svetlobo. Bliskavice se raje izogibajmo, ker lahko prestraši našo živalco, pa tudi direktne sončne svetlobe, ker bodo na fotografiji nekatera področja presvetljena, na drugih bodo pa premočne sence.

Me tri punce, (dve na dveh nogah in ena na štirih) smo bile na Barju že precej zgodaj. Tako smo ujele zbujajoče se sonce in tudi jutranjo meglo. Če si odvisen od naravne svetlobe, je ponavadi tako, da se ta lahko precej spreminja in vse to ima svoj čar. In vsak letni čas je lahko čaroben.

 

Naj bo še kdo na fotografiji

V tej zimski pravljici je tako nastalo precej zanimivih fotografij. Da bo fotografija še boljša, vanjo vključimo še nekoga, otroka, mamo, teto, strica … Prikažimo tisto neverjetno naklonjenost, prijateljstvo in seveda tudi ljubezen, ki se stke med lastnikom in njegovim ljubljenčkom.

 

Skodranki

Nika in Arya sta čez dan praktično nerazdružljivi in tudi na prvi pogled sta, bi lahko rekli, popolnoma usklajeni. Imata podoben odtenek las/dlake in obe sta nagajivo skodrani.

In ravno na tisti dan, po našem fotografiranju, je bila Arya naročena pri frizerju in medvedkasta pudlica je p(ostala) samo še pudlica 😉